Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Yükseköğretim Öğrencileri Kalite Komisyonu tarafından, “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemi ve Öğrenci Katılımı Semineri” 15 Ekim 2021 tarihinde, üniversitemiz Kongre Vadisi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Seminere Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, üniversitemiz öğrencileri ile birlikte Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden öğrenciler ve Kalite Komisyonu Üyesi olan akademisyenler katıldı. YÖKAK Akademik Uzmanı ve Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ ve YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkan Yardımcısı, Yüksek Lisans öğrencisi Sena Çatal’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerin moderatörlüğünü üniversitemiz Kurumsal Gelişim ve Planlama Direktörlüğü’nden Öğr. Gör. Aslı Kaya yaptı.
Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı seminerin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, “Çok kıymetli sevgili öğrencilerimiz, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden aramızda bulunan çok değerli öğrenciler, hepiniz hoş geldiniz. Bizler de çok heyecanlıyız, yaklaşık iki haftadır sizleri özlemiş olmanın getirdiği heyecan tüm kampüste, hocalarınızda, idari personelde kendisini bir şekilde gösteriyor. Eminim sizler de kampüslerde olmayı, hocalarınızla yüz yüze dersler yapmayı en az bizler kadar özlemişsinizdir diye tahmin ediyorum. Bugün aramızda Kalite Komisyonumuzun üye hocaları da var, onlara da hoş geldiniz diyorum. İnşallah çok güzel ve verimli bir etkinlik olur” dedi.
Prof. Dr. Döğeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemi ile geçen bir buçuk yıllık sürede, kapalı devre olduğumuz ve tamamen ekranlar aracılığıyla iletişim kurduğumuz, toplantılarımızı gerçekleştirdiğimiz dönem içerisinde Yükseköğretim Kalite Kurulumuz epeyce güzel işler yaptılar. 12 bin öğrenci ile etkinlikler geçekleştirdiler ve başlattıkları öğrenci toplantıları serisinin yüz yüze olan ilk oturumunu da bizim üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriyor olacağız. Sadece bizim öğrencilerimiz değil bu şehirdeki diğer iki devlet üniversitesinin öğrencileri de bizim aramızdalar. Bu fırsatı kaçırmadıkları bizlerle oldukları için de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve bu sürece öğrencilerin yapacağı katkı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Döğeroğlu, “Yükseköğretim Kalite Kurulu kuruluşundan bu yana, benim içinde bulunmaktan her zaman onur ve gurur duyduğum bir kurum. Beş yılı geride bıraktı, tam zamanlı olarak üç yıl görev yapmıştım ama Rektörlük göreviyle birlikte sadece Kalite Kurulu’ndaki üyeliğim devam ediyor. Hem kurulda, hem de kurula katkı sağlayan tüm paydaşlarında gerçekten büyük bir özveri ve büyük bir inanmışlık var. Bu sürece öğrencilerin katılımı çok daha önemli ve kıymetli. Çünkü bir şeyleri talep görmeden arz etmek bazen karşılık bulamayabiliyor. O nedenle öğrencilerin bu sürecin içerisinde yer alması eminim kalite güvencesi, sürekli iyileşmeye ilişkin süreçlerin çok daha hızlı yol almasına katkı sağlayacak, bu süreci hızlandıracak. Bunlarda da sizin emeğiniz, katkınız hiç kuşkusuz büyük olacak. Kalite güvencesinin öğrencilere dokunan kısmı nitelikli mezun, bu da sizin her şeyden çok istediğiniz bir husus diye düşünüyorum. O nedenle sizlerin talepkâr olması sürecin iyileştirilmesi noktasında bizlere de katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Seminerde, YÖKAK Akademik Uzmanı ve Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ konuşmasına şöyle başladı; “Bence bugün misafir olan bizler değil sizlersiniz çünkü sizlere kalite güvencesinin ne olduğunu, niçin önemli olduğunu anlatmak üzere geldik ve bu bizim ilk yüz yüze etkinliğimiz. Burada olmanızın en büyük amacı sizlerden dönüt almak, neyi iyileştirebiliriz, neyi düzeltebiliriz ve süreçleri daha nasıl ileriye taşıyabiliriz?” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Uludağ öğrencilere şunları söyledi; “İçinde bulunduğumuz çağla berber bizlerden yaşama ayak uydurabilen bireyler olmamız bekleniyor. 21. Yüzyıl becerileri Türkiye’deki bir genç arkadaştan da bekleniyor, Endonezya’daki bir gençten bekleniyor, Amerika’dakinden de. Dolayısıyla burada bir ayrım yok, sadece bizim bunlara ayak uydurmamız gerekir. Yerel gerçeklerle uyumlu olmanız gerekiyor, bu ülkenin ve bu şehrin genleri olarak sorunlara nasıl çözümler üretiyorsunuz, problemlere yönelik yaklaşımınız ne, çözüm öneriniz ne? Çözüm öneriniz var mı ve bununla ilgili bir adım atıyor musunuz? Bu bizim için önemli, bunları yapmanız için de sizlerin nitelikli mezunlar olmanıza ihtiyacımız var ve kalite güvence sistemleri de bunu sağlamak için var”. YÖKAK hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Uludağ, “Bu sürecin en önemli parçaları da aslında sizlersiniz. Bu kadar çalışmanın, bu kadar emeğin, sistemin kurulmaya çalışmasının tek amacı sizlere daha iyi bir eğitim verebilmek. Sizleri donanımlı, nitelikli, günümüzün becerileri ile donanmış gençler haline getirebilmek ama bunun için biraz da sizin ilgi, destek, ihtiyaç ve talepleriniz iletmenizi bekliyoruz” dedi.
Seminerin konuşmacılarından, YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkan Yardımcısı, Yüksek Lisans öğrencisi Sena Çatal, Öğrenci Komisyonu hakkında bilgilendirmede bulunarak şunları söyledi; “Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun alt komisyonları bulunuyor bunlardan bir tanesi Öğrenci Komisyonu. Öğrenci Komisyonu en beş en fazla on bir üyeden oluşan bir komisyon ve biz burada daha çok öğrenci arkadaşlarımıza bu kültürü yaygınlaştırmak ve içselleştirmek amacıyla faaliyetler gösteriyoruz. Şu anda hali hazırda dört üyeden oluşuyoruz, bu sayımız ilerleyen günlerde artacaktır. 2019 yılında YÖKAK bünyesinde kurulan bir komisyonuz ve amacımız Yükseköğretimde Kalite Güvencesi sisteminin içselleştirilmesi ve bu süreçlerin öğrenci arkadaşlarımızın arasında benimsenmesi, bu kültürün yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Bunun için ulusal ve uluslararası alanlarda faaliyet gösteriyoruz”.
Öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ile sona eren seminerin videosuna Eskişehir Teknik Üniversitesi Youtube sayfasından, https://www.youtube.com/watch?v=v2bs31qabe4 adresinden ulaşabilirsiniz.