Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı ve Kurumsal Akreditasyon Programı Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen iki farklı dış değerlendirme uygulamasıdır. Söz konusu iki program için değerlendirme ölçütleri, değerlendirme takımlarının oluşturulması, Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR) ile ön değerlendirme, ön ziyaret ve saha ziyareti süreçleri aynı olmakla birlikte programlar sonuçları itibarıyla birbirinden ayrışmaktadır. Kurumsal Dış Değerlendirme Programı sonucunda değerlendirme takımı tarafından Kurumsal Geri Bildirim Raporu hazırlanmakta ve söz konusu rapor kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

Kurumsal Akreditasyon Programının sonucunda ise değerlendirme takımı tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporu hazırlanmakta ve bu rapora istinaden YÖKAK tarafından ilgili yükseköğretim kurumuna tam akreditasyon ve koşullu akreditasyon kararı alınarak kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Akreditasyon koşullarını yerine getiremeyen kurumlara ise YÖKAK tarafından kalite güvencesi uygulamaları bağlamında kurumsal gelişimleri için destek verilir.

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı ile Kurumsal Akreditasyon Programının temel özelliklerinden bazıları aşağıda yer almaktadır:

  • Uluslararası kabul görmüş bir bakış açısıyla ulusal değerlendirme sürecidir.
  • Kurumun iç değerlendirmesini (öz değerlendirme) esas alan bir değerlendirmedir.
  • Kurumun kendisini tanımladığı misyon/vizyon ve stratejik hedefleriyle uyumunu ölçmeyi hedefleyen ve “sürekli iyileşme” yaklaşımını benimseyen bir değerlendirme sürecidir.
  • Kurumun iç ve dış paydaşlarının görüşlerinin de alındığı bir akran değerlendirme sürecidir.

Eskişehir Teknik Üniversitesi 2021 yılı "Kurumsal Dış Değerlendirme Programı"na dahil edilmiş olup, ilgili değerlendirmeye ilişkin geri bildirim raporuna ve 2023 yılında gerçekleştirilen Kurumsal İzlemeye ilişkin rapora "Kurum Raporları" menüsünden ulaşabilirsiniz.